Sinkki ja Lisäravinteet – Onko niillä väliä?

Aina ajoittain alan pohtia sitä, onko se lisäravinteiden nauttiminen nyt oikeasti niin tärkeää. Onko niistä niin paljoa hyötyä, että kannattaa käyttää niin paljon aikaa niiden ostamiseen, vertailuun ja tutkimiseen. Samaten se lisäravinteiden syöminen on välillä sellaista, että tuntuu menevän aivan liikaa aivotehoa siihen, että muistaa ne ottaa joka päivä tiettyyn aikaan. Kun jokin toinen lisäri pitää vielä ottaa aamulla, toinen ruoan kanssa, ja sitten se kolmas ennen nukkumaanmenoa. Onko tämä kaikki sen arvoista?

ruoka

Muuten syön aika terveellisesti, että ei tää siitä oo kii!

Monet kaverini ovat ihmetelleet sitä määrää, jota minulla on erilaisia lisäravinteita kotona. He eivät itse ymmärrää, miksi tarvitsen niin paljon kaikkea erilaista ravintolisää. Noita kertyy niin helposti, kun alkaa lukea noista enemmän, ja näkee kuinka niin monella on jotakin hyvää etua, jota saa jos sitä saa tarpeeksi. Ja sitten kun näitä lukee paljon, niin tuntuu että olisi otettava juuri noita niin urakalla, että siinä ei kuitenkaan ole ehkä oikein mitään järkeä.

Olenkin miettinyt, jos sitä yksinkertaistaisi tuotta käyttöä, ja keskittyisi vain parin tärkeimmän ravintolisän ottamiseen. Tässä tulee sitten taas se iso ongelma, että miten pystyy valitsemaan, mitkä ne esimerkiksi 4 tärkeintä oikein ovat? Ja kun se vielä riippuu siitä elämäntilanteesta, niin valinta on vieläkin haastavampi. Joku tasapaino tähän olisi kuitenkin hyvä löytää, mutta se millainen se on. Se on eri kysymys.

Ajattelin, että ehkä jos tässä yrittäisin kertoa hieman tärkeimmistä lisäravinteista, niin saisin samalla myös omia ajatuksiani hallintaan. Mitä lisäravinteita minä suosittelisin ihmiselle, joka ei vielä käytä mitään.

1# Sinkki

Sinkki on ehkä hieman erikoinen suositus, mutta sillä on monia etuja, joista moni ei ole koskaan kuullutkaan. Omalla kohdallani sinkin saannilla on myöskin suuri merkitys, ja koska välttelen lihaa ja viljatuotteita, ovat sinkkilisät se ainoa kunnon tapa, jolla voin saada kehon tarvitseman määrän sinkkiä.

Miehillä sinkin tarve on vieläkin tärkeämpää, jos he haluavat pysyä hedelmällisenä. Sinkki vaikuttaa nimittäin paljon testosteroniin, ja myös sperman tuotantoon. Naisetkin kuitenkin tarvitsevat sinkkiä, ja sinkin puutteen on nähty myös naisilla aiheuttavan mm. hedelmättömyyttä, haluttomuuttaa seksiin ja jopa ongelmia raskauden aikana.

Tämän takia olenkin sitä mieltä, että lisäravinteiden ottaminen kannattaa melkein aina aloittaa sinkistä.

2# D-vitamiini

D-vitamiini on täällä Suomessa aika itsestäänselvyys. Täällä pohjoisessa ei tuo aurinko paljoa paista, ja emme saa kovinkaan helposti tarpeeksi d-vitamiinia auringosta. Tämän takia moni tarvitseekin sitä lisäravinteen muodossa, sillä puutteet ovat todella yleisiä. Erään suomalaisia tutkineen tutkimuksen mukaan noin puolet kärsii melko vakavasta d-vitamiinin puutoksesta, ja tämä määrä voi olla korkeampikin, jos lasketaan pienemmät puutokset mukaan.

Kesällä ainakin itse olen sen verran ulkona, että lasken d-vitamiinin käyttöä kesäisin. Jos kuitenkin olet kesällä lähinnä sisällä, kannattaa d-vitamiinia ottaa kuitenkin purkista myös kesäisin.

3# Magnesium

lisäravinteetTämä oli jo hieman vaikeampi, sillä tähän olisi voinut laittaa tilanteen mukaan vaikka mitä. Esimerkiksi urheilijoille voisi kreatiini olla tärkempi, kun taas nivelvammaisille ehkä glutamiini.

Magnesium on kuitenkin hyvä yleisäravinne, josta ei ainakaan ole haittaa kenellekkään. Ja moni ei sitä nykyään saa tarpeeksi, sillä sitä on todella paljon vähemmän ruoassa kuin oli aikoinaan satoja vuosia sitten.

Koska magnesiumin puutosta on niin vaikea havaita, niin moni kärsii siitä tietämättään. Se näkyy yleensä erityisesti lihaskramppeina ja levottumuutna, sillä magnesiumin tärkeä tehtävä on rentouttaa lihaksia. Jos sitä ei ole tarpeeksi, lihakset menevät helposti jumiin, ja voivat supistella yllättäen ja hallitsemattomasti, joka näkyy levottomuutena ja kramppeina.

Hmmm… Olisiko tässä sitten ne 3 lisäravinnetta, joihin minunkin kannattaisi panostaa? Jos alkaisi jättää pikku hiljaa noita muita pois kun ne loppuu, ja katsoisi jos pärjäisiä näillä kolmella. Tulisi paljon halvemmaksi ja helpommaksi näiden kanssa, ja varmaan kuitenkin näistä kolmesta saisi kaikkein suurimman osan eduista muutenkin.

Jos teillä on jotakin kokemuksia, suosituksia tai ideoita, laittakaa kommenttia tulemaan, ja kertokaa mitä mun pitäisi tehdä. Oon vähän kahden vaiheilla vieläkin, ja apu olisi aina ihanaa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *